Selvmedfølelse og kroppens signaler: Hvordan lytte til deg selv
I siste artikkel skrev jeg om selvmedfølelse, det å være snill i mot seg selv. Jeg kom der frem til 3 punkter
- Vennlighet mot deg selv: Vær varm, forståelsesfull og vennlig mot deg selv når du lider eller føler deg utilstrekkelig.
- Fellesmenneskelighet: Forstå at du ikke er alene – lidelse er en del av det å være menneske.
- Oppmerksomt nærvær: Legg merke til følelsene dine som de kommer, uten å dømme eller undertrykke dem.
Jeg tenkte å fortsette å gripe tak i dette.
Lytt til kroppens signaler
Kroppen gir oss beskjed når vi trenger en pause. Men hvilke signaler sender kroppen din? Vi har ikke nødvendigvis like signaler, men en fellesnevner er at vi alle kan lære å lytte til kroppen vår.
Jeg lytter til kroppen min hver dag. Jeg vet når jeg har mye energi, og når jeg trenger hvile. Å bli kjent med sin egen døgnrytme – når vi yter mest og når vi trenger å lade opp – er essensielt for et sunt liv.
Kjenne på følelser
Hva betyr det egentlig å lytte til kroppen? Det handler om å være oppmerksom på kroppens signaler. Du kjenner når du er sulten, når du er tørst, eller når du er trøtt. Dette er grunnleggende følelser som hjelper oss med å overleve.
Men kroppen kan også gi oss mer subtile signaler, som når vi er overveldet, stresset eller trenger en pause. Spørsmålet er: Tar vi oss tid til å lytte?
Når kroppen trenger hvile
Mange av oss kjører på uten å ta pauser. Vi lever hektiske liv og ignorerer signalene om at vi trenger hvile. Jeg tror det er en nøkkel til balanse å kjenne forskjellen på aktiviteter som gir energi og de som tapper oss for krefter.
For eksempel kan noe som er gøy gi energi. Men når vi gjør ting vi føler vi må gjøre uten lyst, synker energien. Kroppen og hjernen kan havne i konflikt, noe som fører til trøtthet og utbrenthet.
Det autonome nervesystemet (ANS) og teknologiens rolle
Det autonome nervesystemet (ANS) styrer kroppens respons på stress og hvile. Det sympatiske nervesystemet aktiveres under stress og aktivitet – det som ofte kalles "fight or flight". Motsatsen, det parasympatiske systemet, aktiveres når vi hviler og gjenoppretter energi – "rest and digest".
I moderne tid har teknologien gitt oss verktøy som hjelper oss med å følge med på disse responsene. Garmin Body Battery, for eksempel, måler kroppens energinivå ved å følge puls, hjertevariabilitet (HRV) og stressnivå. Når Body Battery er høy, er du uthvilt og klar til å prestere. Når den er lav, er det på tide å ta en pause.
Et eksempel fra min hverdag
Jeg har brukt Garmin-klokke i tre år, og den har hjulpet meg med å forstå når jeg bør bremse og når jeg kan kjøre på. Et typisk eksempel er når jeg har hatt en sosial dag. Selv om jeg elsker sosiale sammenkomster, viser målingene mine at kroppen ofte går inn i en "fight or flight"-tilstand. Etter slike dager vet jeg at jeg trenger ekstra hvile.
På andre dager, når jeg jobber hjemme og har en roligere dag, er målingene mine annerledes. Kroppen er i hvilemodus, og jeg kan tillate meg å være mer aktiv senere, som å gå en tur eller trene.
Her er to eksempler fra mine målinger.
Det blå viser det parasympatiske nervesystemet. Og det røde representerer det sympatiske nervesystemet. Altså der det er blått er jeg i hvilemodus. Den hvite kurven representerer Body battery. Lørdag hadde jeg en rolig frokost før sosiale aktiviteter resten av dagen. Jeg elsker å være sammen med andre, kose meg, skravle og le, men jeg ser da på disse målingene at jeg har økt hjertefrekvens. Altså i "fight or flight"-responsen. Vist i rødt. Når det blir så rødt som på lørdag kveld, da tappes Body battery, og jeg vet at jeg trenger å ta meg inn igjen.
Tirsdag har jeg hjemmekontor og jobber med den faste jobben min. Her ser vi at jeg er i hvilemodus, det parasympatiske nesten hele dagen. Jeg tar meg en løpetur på ettermiddagen, og da øker hjertefrekvensen, slik at det vises i det røde ca. fra kl. 16 til rundt kl. 18. Da tar jeg en kald dusj, og jeg går rett i blått altså hvilemodus, og resten av kvelden er jeg mye i blått.
Som du skjønner hjelper klokken meg til å se når jeg kan kjøre på og når jeg trenger å bremse ned. Dette harmonerer også med slik jeg kjenner det i kroppen, men ved hjelp av klokken blir jeg enda mer klar over dette. Teknikken hjelper meg til å finne en god balanse mellom stressende aktiviteter og hvilende aktiviteter.
Andre mennesker kan ha helt andre kurver. Noen mennesker går i hvilemodus når de er sammen med andre i hyggelige lag. Det er kanskje noe av det som overrasker meg mest at jeg faktisk aktiverer hjertefrekvensen veldig i de situasjonene. Dette hadde jeg ikke fått med meg uten målingene.
Gjør det som føles riktig for deg
I denne artikkelen har jeg delt noen tanker om viktigheten av å lytte til kroppen. Teknologi som Garmin kan være et nyttig verktøy for å støtte denne prosessen, men det viktigste er at du finner en metode som fungerer for deg. Kanskje kjenner du allerede kroppen din godt nok til å vite når du trenger hvile – uten ekstra hjelpemidler.
Oppfordring til handling: Prøv å sjekke inn med deg selv hver dag, og kanskje vurder å bruke teknologi som Garmin/BB for å bli mer oppmerksom på kroppens behov.
Her er en podcast hvor lege Anette Dragland snakker med Dr. Torkil Færø om HRV, kapasitet, pulskur, mat, søvn og optimal stressbalanse.
https://www.annettedragland.no/blog/123
Har du lyst til å starte i terapi hos meg?
Jeg tilbyr terapitimer online eller fysisk på onsdager. Ta kontakt med meg på post@bragerterapi.no hvis du ønsker dette.
Eller ring meg på mobil: 91571372 for å ta en gratis samtale (15 min).
Du kan også bestille time her: https://system.easypractice.net/book/eli-irene-brager
Jeg holder til i terapifellesskapet i Det gule huset i Moss.
Du finner meg i det gule huset hver onsdag fra 2. oktober, Høienhaldgata 4, 1532 Moss
Kjører du bil kan du parkere i gården. Eller du kan ta toget og det er ikke mange minuttene å gå. Linje R21 tar ca. 40 min fra Oslo S.
0 kommentarer
Legg igjen en kommentar
Vennligst logg inn for å legge inn en kommentar