Skam, en begrensning på livet.

burnout-gde49b6a42_1920

Har du noen gang kjent skammen sitte i kroppen?

Skam er utrolig sterke greier. Det er så sterkt, at det å ha usunn skam, kan gjøre livet fattigere. 

Den usunne skammen

Skammen kan for mange ta styringen i livet. Du tør ikke gå på butikken fordi du er redd for hva folk vil tenke om deg. Du tør ikke søke en jobb du har lyst på fordi du en gang fikk høre at du ikke var god nok. Du tar ikke på deg det tøyet du gjerne skulle gått med fordi du skammer deg over kroppen din, fordi du en eller annen gang fikk høre at du ikke var pen, at du var for tykk eller for tynn. 

Du kan skamme deg over mye, alt fra å ha litt støv i krokene når det kommer gjester til å begrense livet på et dypere plan, fordi skammen har gjort at du ikke synes noe godt om deg selv og har mest lyst til å gjemme deg.

I motsetning til å føle skyld for noe du har gjort galt, er skam noe du føler på grunn av den du er. 

Skam kan kjennes på flere måter.  Du kan kjenne skammen som en klump i magen, i brystet, i halsen, i hodet og når  du havner opp i en situasjon som trigger skammen din, kan du kjenne deg skjelven, rødmende eller du får frysninger. 

Når du blir skammet, for eksempel at du får høre at du er alt for tykk, da skjer det noe med deg og kroppen din. Du mister kontakten med den naturlige spontaniteten som du egentlig er lagd for. Du legger en demper på deg selv. Sannsynligvis endrer du også atferd på den måten at du unngår ting du kan være med på, at du blir usikker på måten du skal oppføre deg på. Og dermed usikker på deg selv. Kanskje endrer du synet på din egen kropp. Fra å ha en spontan og levende kropp, til å se på kroppen som et objekt som du er fanget inn i. 

Dette kan igjen føre til spenninger som setter seg i muskulaturen, kanskje kan det kjennes som stivhet. Det kan også forårsake at du begynner med overspising eller mye alkohol for å døyve følelsen av skam. 

Hvordan oppstår skam?

Skam oppstår så og si alltid igjennom en annen person. Og det handler om hvordan den andre personen formidler til deg hvordan han/hun ser deg. Hvis du for eksempel kjenner deg annerledes enn andre i flokken din, kan skam oppstå ved at du får dette påpekt av en eller fler personer. At du bli utestengt, at du ikke får anerkjennelse for den du er på den måten at de andre i flokken ikke vil snakke om det, eller at du blir snakket hardt til, at det for eksempel blir satt frem et krav om at du må tilpasse deg. 

Hvorfor har vi fått følelsen skam? 

Faktisk kan skam også være bra, sunn skam er en overlevelsesstrategi som det er bruk for, for å holde flokken samlet og for å trigge god oppførsel. Det er ikke bra å være skamløs heller. Litt skam kan være en sunn rettesnor i livet.

Den  usunne skammen derimot, som borer seg inn i sjela di, er skammen over å ikke være som alle andre og dermed ikke bli godtatt ordentlig. Det kan gå på hvem du er som person, hvordan du ser ut, hvordan du handler, og denne skammen er påført. 

Skam kan være vanskelig å oppdage

Når du lever et autentisk liv,  i en kropp og i et «deg» som du er glad i, da søker du nuet og fremtiden, og du kan se tilbake på gode minner fra fortiden.

Dersom du derimot kjenner på en sterk skam over kroppen din, eller hvem du er, da unngår du å leve det livet som du virkelig var ment for å leve. Du unngår deg selv. Du får ikke lenger til å glede deg over livet, slik det i utgangspunktet var ment. Skammen blir et hinder til å leve fullt ut. 

Skammen din kan være vanskelig for deg å godta at du har, selv om du gjør handlinger ut fra den. Den kan ha blitt en så stor del av deg at alle handlingene som du gjør på grunn av skammen blir så naturlig å gjøre, fordi det er en måte for deg å overleve på. 

Å identifisere skamfølelsen kan hjelpe deg til et mer autentisk liv. 

Hvis du derimot klarer å identifisere skamfølelsen, klarer å se den, ta den på alvor, begynne å prate om den, da kan du også klare å korrigere den. Slik at du begynner å bestemme hvordan du vil leve og ikke la den påførte skammen bestemme dette. 


Forfatter av innlegget:
Eli Irene Brager (1)
Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Du kan kontakte meg på post@bragerterapi.no .

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Vil du gå i terapi hos meg? Da kan du gjøre en onlinebooking ved å følge denne lenka: https://system.easypractice.net/book/eli-irene-brager

Du kan også kontakte meg på post@bragerterapi.no eller ringe meg på 91571372






Har du en konstant tankekvern
Mindful fotografering med herlige bylandskap i Trondheim

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!